Grzyby witalne – czym są i dlaczego warto je jeść?

Od wieków znane są zdrowotne właściwości grzybów. Szczególnym uznaniem cieszą się tzw. grzyby witalne, które – według medycyny ludowej – odznaczają się szczególnie pozytywnym wpływem na zdrowie. Wpływają nie tylko na ludzki organizm, ale również poprawiają samopoczucie, mogą nawet uspokajać lub pobudzać.

Grzyby witalne – które z nich warto jeść?

– Grzyby shiitake – uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie, popularnie występują w wielu daniach kuchni azjatyckiej. Zjada się je przysmażone, ugotowane lub duszone, stanowią doskonały dodatek do makaronu i ryżu z warzywami, zapiekanek, gulaszy i różnych mięs. Grzyby shiitake wzmacniają organizm, zawierają dużą ilość witamin z gruby B oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

– Reishi – grzyby witalne, które pomagają w leczeniu chorób układu oddechowego oraz mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspierają działanie jelit i wątroby. Grzyby te stosuje się również w naturalnym łagodzeniu reakcji alergicznych.

– Pieczarka brazylijska – grzyb, który coraz częściej wykorzystywany jest w leczeniu chorób układu krwionośnego. Polecany jest w profilaktyce miażdżycy. Pieczarka brazylijska doskonale wpływa na poziom ciśnienia, ma działanie przeciwzapalne, świetnie wzmacnia odporność. Dodatkowo wykorzystywana jest w łagodzeniu chorób układu pokarmowego.

Grzyby chaga

Szczególnym grzybem jest błyskotorek podkorowy, lepiej znany jako grzyb chaga. Wykorzystywany jest jako uzupełnienie terapii u osób dotkniętych nowotworem układu pokarmowego. Te grzyby witalne doskonale wspierają odporność, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Działają łagodząco na żołądek i pomagają w zwalczaniu dolegliwości jelitowych. Polecane są u osób z problemami z ciśnieniem i poziomem cholesterolu we krwi. Z grzybów chaga herbata pomaga również na dolegliwości układu nerwowego, łagodzenie przewlekłego stresu oraz zniwelowanie skutków przemęczenia. Produkt ten można spożywać również w formie tabletek oraz suszu.