Wśród wielu różnych smakołyków, które możemy wybierać ze sklepowych półek, znajdziemy zarówno te kaloryczne i niezdrowe (słone lub słodkie) ale także takie, na które możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Jedną z popularnych przekąsek, które możemy wykorzystywać na śniadanie i do kanapek jest masło orzechowe. To popularny składnik diet na przyrost mięśni i odchudzających, według wielu badań może bowiem przyspieszać proces odchudzania. Aby jednak była to zdrowa przekąska, nie może zawierać w swym składzie konserwantów i kalorycznych dodatków. Masło orzechowe co to najlepiej smakuje przyrządzone samodzielnie.
Składniki i przepis
Podane składniki wystarczą do przygotowania 150 g masła orzechowego. Jeśli chcesz lub potrzebujesz zrobić więcej, trzeba odpowiednio zwiększyć proporcje.
Do przyrządzenia masła orzechowego będą nam potrzebne dwa składniki: 150 g orzechów ziemnych niesolonych oraz odrobina soli. Potrzebny będzie także blender lub robót kuchenny, mały słoik na gotowe masło oraz duża łyżka.
Przygotowanie masła orzechowego polega na wsypaniu do miski orzechów wraz ze szczyptą soli i regularnym miksowaniu przez około pięć do dziesięciu minut. Masło orzechowe co to będzie gotowe gdy uzyskamy gęsty krem a ze zmiksowanej masy zacznie wydzielać się tłuszcz. Wszystko należy zmiksować dokładnie więc jeśli jakieś orzeszki zostały na bokach miski, należy je zebrać i miksować dalej. Gotowe masło orzechowe trzeba przełożyć do słoika i trzymać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Domowe masło orzechowe należy zużyć w ciągu miesiąca od wyrobu.
Masło z kawałkami orzechów – zdrowie na talerzu
Innym pomysłem na domowe masło orzechowe jest przygotowanie wyrobu z kawałkami orzechów. Miłośnicy masła dzielą się na tych, którzy lubią gładki krem i na tych, którzy wybierają masło z kawałkami orzechów, tzw. crunchy. Aby przygotować masło w takiej wersji, należy przygotować dodatkowo ok. 50 g orzechów i rozdrabniać przez kilka sekund. Rozdrobnione orzechy wrzucamy do słoika z gotowym już masłem i dobrze mieszamy. Smacznego!