Białko ziemniaczane dla trzody – korzyści ze stosowania białka roślinnego

Produkcja białka ziemniaczanego jest bardziej ekonomiczna a także ekologiczna niż w przypadku wytwarzania innych pasz. Ponadto białko pochodzenia roślinnego jest najlepszym składnikiem mieszanek paszowych przeznaczonych dla dorosłych świń, warchlaków oraz małych prosiąt. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jakie korzyści ze stosowania białka ziemniaczanego wynikają dla Twojej hodowli!

Białko ziemniaczane wartości odżywcze

Surowiec, o którym mowa składa się w około 90% suchej masy, z której to z kolei białko stanowi blisko 80%. Należy też szczególnie zaznaczyć, że jest to białko o wysokim stopniu strawności, posiadające wysoką wartość biologiczną. W swoim składzie aminokwasowy białko ziemniaczane zawiera między innymi

  • tryptofan
  • metioniny
  • treonina
  • oraz inne aminokwasy egzogenne.

Białko, o którym mowa stanowi bardzo dobry substytut dla pasz na bazie soi, ponieważ nie ma przy stosowaniu białka ziemniaczanego zagrożenia materiałem niewiadomego pochodzenia oraz GMO. Białko ziemniaka jest całkowicie wolne od GMO i może być również stosowane wśród hodowców, którzy muszą prowadzić hodowlę zgodną zasadami NON GMO i tym samym podlegają różnym, ścisłym kontrolom. Surowiec białka jest dobrze trawiony w przewodzie pokarmowym świni i może być podawany małym prosiętom. Obniża ryzyko biegunek, a także powoduje lepsze przyrosty masy, co skutkuje znacznym skróceniem czasu hodowli. Surowiec ten może być z powodzeniem podawany też trzodzie rzeźnej, w początkowym okresie tuczu.

Korzyści ze stosowania białka ziemniaka dla hodowców

Tak jak było to powiedziane powyżej, białko ziemniaka wyróżnia się doskonałą strawnością oraz korzystnie wpływa na przyrosty masy. Dla dorosłych świń jest to równie wartościowy pokarm, ale nie zawsze opłaca się podawanie białka ziemniaczanego tucznikom. Wysoka cena tego surowca, niestety odstrasza wielu hodowców, dlatego nie decydują się oni w ogóle na zakup białka. Co prawda, w przypadku tuczników to rozwiązanie nie będzie ekonomiczne, ale jeśli chodzi o prosięta, to jest bardzo dobra pasza, pozwalająca na zaspokojenie tej grupie zwierząt zapotrzebowania na składniki odżywcze. Wiadomo też, że parujące ziemniaki gwarantują doskonałe mięso, ale ich przygotowywanie jest pracochłonne a same ziemniaki są kosztowne.

Obecnie, białko ziemniaczane może zastąpić ziemniaki, a skarmianie tym surowcem daje tak samo smaczne mięso, jak w przypadku dawnych metod polegających na przygotowywaniu parujących ziemniaków. Wolne od GMO i łatwostrawne jest cenioną paszą. Białko ziemniaka można bez problemu magazyn -ować i przechowywać – ma ono postać bezwonnego, szarego proszku. Cena za jedną tonę białka to koszt około 6 tysięcy złotych, ale w przypadku niedużego stada zdecydowanie warto postawić na ten składnik i skomponować dietę prosiąt uwzględniając wartościowe źródło białka ziemniaczanego. Nie zapominajmy też, że mając wybór pomiędzy soją a białkiem ziemniaka, wybierzmy ten drugi surowiec – rodzimy i wolny od GMO.